Grasduinend in allerlei ecologische en groene-vingers-pagina's kwam ik het idee hier en daar al wel eens tegen: groenten een 2e keer eten.
Nee, nee, nee, ik bedoel niet dat ik als een koe de reeds opgegeten boel een beetje zou gaan zitten herkauwen... Brrr, het idee alleen al.
Nee, je zou, volgens de gelezen artikels, uit het onderste stukje, de aanhechting van de wortels, van gekochte groenten een geheel nieuwe plant kunnen kweken en ze dus als het ware hergebruiken.
Toen ik 2 weken geleden een selder fijn sneed voor mijn stoofpotje was dat het ideale moment om de theorie in praktijk te testen: het stompje kreeg, in een glazen bloempotje met een bodempje water, een mooi licht plekje op het aanrecht. Als je het niet probeert dan weet je niet of het werkt, hé. En mocht het alsnog een fabeltje blijken dan belandde het selder-stompje gewoon een weekje later alsnog bij het groenafval. Simpel.
'k Heb het rustig laten doen, 't water af en toe bijgevuld, en... tot mijn grote vreugde kan ik jullie vandaag een heel nieuw selderplantje laten zien!
Om hier een echt opnieuw eetbare plant uit te laten groeien zet ik hem straks over in een pot met aarde. Een grote pot, want ik verwacht uiteraard dat het een selder van formaat wordt! Voor minder gaan we niet. ;-)
't Zou ook moeten lukken met het uiteinde van prei, ui, knoflook en lente-uitjes, het stompje van de krop sla, stukjes gember en met het topje van wortels waar het groen nog aan zit. Als je er wat uitgelopen aardappels en de groene kop van een ananas bij plant groeit er bijna een volledige maaltijd op je vensterbank! Uit restjes die anders de vuilbak in gingen...
De geraniums, orchideeën en kamerplantstekjes, die nu mijn aanrecht bij het keukenraam inpalmen zullen een nieuw plekje elders in huis moeten vinden. Vanaf nu vervang ik ze, met m'n nieuwe groene-vingers-uitdaging, potje voor potje, voor allerlei éétbaar fraais! Nom nom nom nom nom. :-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten